Finanssialan sanomaliikenne yhtenäisenä
Identer Banking Gateway (IDBAG) on ohjelmistoratkaisu, jolla on mahdollista ratkaista lukuisia pankkien ulkoisten järjestelmien ja palvelujen sanomaliikennetarpeita helposti ja kustannustehokkaasti. Yhdyskäytävän kautta niin pikamaksujärjestelmät, Request to Pay -palvelut kuin myös viranomaisvaatimusten mukaiset tilien valvontaympäristöt (rahanpesun estäminen) voidaan liittää pankin sisäisiin järjestelmiin läpinäkyvästi ja minimaalisella sovelluskehitystyöllä.
Pankkien väliset pikamaksurajapinnat yhdessä paketissa
IDBAG:n avulla liittyminen pankkien välisiin pikamaksujärjestelmiin (IPS) ja tietoliikenneverkkoihin onnistuu yksinkertaisesti ja hyvin kustannustehokkaasti. Se on yhdyskäytävä pikamaksupalvelujen tarjoajien ja pankin omien sisäisten pikamaksutoiminnallisuutta toteuttavien järjestelmien väliin. Yhden yhdyskäytävän kautta on mahdollista kytkeytyä useisiin eri maksujärjestelmiin ja automaattinen reititys sekä sanomasisältöjen konversio tekevät palveluista läpinäkyviä, ilman tarvetta huomioida jokaisen eri rajapinnan yksityiskohtia sisäisten järjestelmien toteutuksessa. Pikamaksutapahtumien lisäksi samaa yhdyskäytäväarkkitehtuuria voidaan laajentaa kattamaan myös muita olemassaolevia tai tulevia pankkien sanomanvälitystarpeita, kuten Request to Pay (R2P).
Parhaimmillaan IDBAG toimii yhtenä postiluukkuna kaikille pankin järjestelmissä muodostuville reaaliaikaisille maksutapahtumille, huolehtien mahdollisista sanomaformaattien muunnoksista ja reitityksestä oikeaan kohdeverkkoon sekä maksupalvelujärjestelmään. Vastaavasti yhdyskäytävä ottaa vastaan kaikki sisääntulevat maksusanomat, riippumatta lähettävästä järjestelmästä, ja sovittaa ne pankin oman järjestelmän tuntemaan muotoon ennen välittämistä edelleen.
IDBAG-ratkaisun peruskokoonpano koostuu yhdyskäytäväohjelmistosta varustettuna sisäänrakennetulla tuella EBA Clearingin RT1 -pikamaksujärjestelmälle käyttäen EBICS-yhdyskäytäntöä joko julkisen verkon yli tai yksityisiä/VPN-linjoja hyödyntäen. EBICS – Electronic Banking Internet Communication Standard – on protokolla, joka on erityisesti kehitetty turvalliseen tapahtumapohjaiseen pankkien sanomaliikenteeseen turvattomien tietoliikenneverkkojen, eli julkisen internetin kautta. Se on myös suositeltu liityntätapa EBA Clearingin RT1-alustalle. EBICS-yhteyksien käyttö mahdollistaa hyvin kustannustehokkaan tapahtumaliikenteen, koska tällöin itse sanomaliikenteestä ei synny lainkaan kiinteitä tai tapahtumapohjaisia kuluja, vaan ainoastaan varsinaisen pikamaksupalvelun tarjoajan veloitukset. Julkisen verkon käyttö maksimoi myös sanomanvälityskapasiteetin suurien linjanopeuksien ansiosta. EBICS-käytännön rinnalla IDBAG voi hyödyntää maksutapahtumien reitityksessä myös liittymiä muihin verkkoihin, kuten SWIFTnet tai SIAnet.
Lisätoiminnallisuutena IDBAG:n palvelupalettia voidaan laajentaa kattamaan useita maidenvälisiä tai kansallisia pikamaksujärjestelmiä, esimerkiksi Euroopan Keskuspankin TIPS. Tuleva pohjoismainen P27-maksuarkkitehtuuri on myös huomioitu yhdyskäytävän suunnittelussa alusta alkaen. Suomalainen pankkien välinen POPS-reaaliaikamaksuliikenne voidaan helposti liittää IDBAG-yhdyskäytävään, toteuttaen maksusanomien konversion ISO 20022-standardiin, huomioiden sanomasisältöjen asettamat rajoitukset. Käytännössä tämä tarjoaa mahdollisuuden käyttää olemassaolevaa POPS-arkkitehtuuria ja pankin sisäisiä sovelluksia pikamaksujen vastaanottamiseen mistä tahansa SEPA-alueelta, ja myös vanhan POPS-järjestemän hyödyntämistä maksujen lähettämiseen suomalaisille vastaanottajille eurooppalaisen RT1-järjestelmän kautta. POPS-emulointi mahdollistaa siten hyvin nopean RT1-yhteyden käyttöönoton ilman välitöntä tarvetta muuttaa pankin sisäisiä järjestelmiä.
- Merkittävät kustannussäästöt sanomanvälityksessä EBICS-käytännön ansiosta
- Julkisen verkon tarjoamat suuret yhdysliikennenopeudet
- Maksusanomaformaattien läpinäkyvyys ja automaattiset muunnokset esitystapojen välillä
- Reititys useisiin maksujärjestelmiin ja yhdysliikenneverkkoihin
- Mahdollisuus RT1-yhteyksien nopeaan käyttöönottoon hyödyntämällä siirtymävaiheessa olemassaolevaa POPS-arkkitehtuuria
Oletuksena yhdyskäytävä voi liittyä pankin sisäisiin järjestelmiin helppokäyttöisellä HTTP(S)-sanomaliikenteellä. Optiona voidaan kytkeytyä sanomajonotuotteiden (MQ) kautta. ISO 20022 XML -sanomasisältö voidaan myös muuntaa JSON-esitystapaan ja päinvastoin tarvittaessa.
IDBAG-ohjelmistoa voidaan ajaa edullisella LINUX-järjestelmällä tai virtuaaliympäristöllä ilman suuria resurssivaatimuksia. Useampia palvelinsolmuja voidaan pystyttää kuormantasauksen ja vikasietoisuuden toteuttamiseksi. Yhdyskäytäväsolmuja hallitaan helppokäyttöisen selainpohjaisen käyttöliittymän kautta, konfiguroinnista monitorointiin ja lokinkirjoituksesta erilaisiin vianselvitystilanteisiin.
IDBAG-palvelinympäristön tekniset vaatimukset ovat pienimillään hyvin maltilliset
- x86_64 LINUX-ympäristö (fyysinen tai virtuaalinen), vähintään 2 Gb keskusmuistia
- IP-verkkoyhteys julkiseen internetiin * (vaihtoehtoisesti yksityinen/VPN-linkki EBA Cl:n palvelimille)
- IP-verkkoyhteys pankin sisäisiin järjestelmiin *
- IP-verkkoyhteys yhdyskäytävän hallintaan käytettäviltä työasemilta *
* asianmukaiset palomuuri- ja verkkosegmentointitoimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta IP-liikenne saadaan rajoitettua ainoastaan tarvittaviin osoitteisiin ja protokolliin
Suositeltu vähimmäiskonfiguraatio on kaksi tuotantokäytössä olevaa yhdyskäytävää rinnakkain, sekä yksi erillinen testiyhdyskäytävä.
RT1-yhdysliikennettä varten fyysisten yhteyksien lisäksi vaaditaan pankin jäsenyys EBA Clearingin SCT Inst -ryhmässä. Tämä avaa pääsyn testi- ja tuotantoympäristöihin pikamaksupalvelun tarjoajan järjestelmissä.
Unohtamatta muita sanomaliikennetarpeita...
IDBAG ei ole pelkästään maksuliikennejärjestelmä. Yhdyskäytävän yleiskäyttöinen rakenne, plug-in -arkkitehtuuri ja muokattavat konversiosäännöt mahdollistavat monien muiden finanssialan sanomaliikenneyhteyksien ratkaisemisen saman alustan kautta.
Tuoreena esimerkkinä EU:n rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi laadittu direktiivi AMLD5 ja siihen liittyvät kansalliset järjestelmävaatimukset tili-, asiakas- ja edunsaajatietojen reaaliaikaisille viranomaiskyselyille. IDBAG-ratkaisua voidaan käyttää vaadittavana rajanpintajärjestelmänä, yksinkertaistaen näin pankki- ja maksutilitietojen kyselyjärjestelmän toteuttamista merkittävästi.
Ota yhteyttä, niin kerromme lisää tästä ratkaisusta.
Puhelin 0400 476 406
juha.backmand@identer.fi